9 juli 2021
Geplaatst door TeamKwadijkerpark

Honingbijen, hommels, zweefvliegen: het gonst weer rond de bloemen. Voor de bijen in Purmerend en omgeving wordt gezorgd door de leden van Bijenteelt Vereniging Beemster en Omstreken. De leden beheren heel wat bijenkasten; ook in Kwadijkerpark. In de achtertuin van H20 Esports werkt imker Lidia Klok de Groot. We spreken haar collega-imker: Marianne Eekhof. Op de kinderboerderij in het Leeghwaterpark staan vijf van de veertien kasten die ze beheert. Haar andere volken staan op haar erf in Zuidoost Beemster en in de tuin van haar moeder.

 

Vereniging
'Als vereniging doen we van alles' zegt Eekhof opgewekt. 'De leden beheren bijenkasten en doen aan zwermbeheersing. De vereniging begeleidt beginnende en gevorderde imkers als ze vragen of problemen hebben en hier, op de kinderboerderij, geven we les aan kinderen van de basisscholen van Purmerend. Ik geef zelf ook cursussen om nieuwe imkers op te leiden. Ik begeleid vier cursisten per keer; niet meer dan dat, want ik moet er geen vlekken van in mijn nek krijgen!' Zelf imkert ze nu een jaar of tien. 'Ik ging voor een tuinplantjes naar een bijenmarkt in Middenbeemster en kwam er enthousiast vandaan. Ik deed een cursus en ging ik aan de slag.'

Zwermen
Inmiddels is ze een doorgewinterde bijenkenner en wordt ze gebeld om zwermen te 'scheppen': elk voorjaar splitst een deel van een bijenvolk zich af. De bijen vertrekken uit de kast en gaan op zoek naar een nieuwe uitvalsbasis. Op zoek naar de ideale leefplek, in de natuur is dit meestal een holle boom, strijkt een zwerm tussentijds neer op takken, standbeelden, of schuttingen. Eekhof: 'Elk jaar kom je ze op dezelfde plekken tegen in Purmer Noord, de Gors, Weidevenne en de Beemster.  Als mensen een zwerm zien bellen ze de kinderboerderij, gemeente of onze vereniging en dan gaan wij imkers erop af om ze te scheppen.'
De imkers vangen zwermen om te voorkomen dat de bijen een thuis vinden op een onhandige plek. Bijen willen zich nogal eens tussen de spouwmuren van woonhuizen nestelen, waar ze zorgen voor overlast. Zit een volk eenmaal achter een muur, dan kan de imker ze daar niet meer weghalen en moeten ze worden verdelgd. Dat wil de vereniging zien te voorkomen. Daarom dus dat scheppen van de zwerm. De volken krijgen een plek in een bijenkast.

Tegel eruit, plant erin
De bij is de laatste jaren veel in het nieuws geweest. De dieren hebben te lijden onder de inzet van landbouwgif, klimaatverandering, onder een erfelijke ziekte die hun vleugels vervormt en onder parasieten die hun gezondheid schaden. Gelukkig gaat het goed met de honingbij in Purmerend. De wilde bij, de solitaire bij, heeft het moeilijker. Eekhof: 'Zolang er genoeg dracht (genoeg stuifmeel en nectar) is, hebben alle soorten het goed. Mensen kunnen hieraan bijdragen door bloemen te planten. 'Tegel eruit, plant erin! dus' zegt Eekhof. 'Gelukkig worden bermen en dijken nu flink door de gemeente bezaaid. Zo'n berm is een goede plek voor hommels en zweefvliegen, maar ook voor insecten, vogels, kleine dieren.

Hommels
Eekhof wordt ook gebeld over de aanwezigheid van hommels en zandbijtjes. Eekhof: 'Mensen zien de zandbijen tussen de voegen van straatstenen vandaan komen en denken dan dat ze een volk in de tuin hebben. Ik stel ik ze dan gerust: de wilde bijtjes kunnen geen kwaad en ze zijn met een paar dagen weg. Dat geldt ook voor hommels, die vliegen alleen op bloemen. Ze zijn niet als wespen, ze houden zich niet met mensen bezig. Wanneer mensen hommels in de tuin hebben feliciteer ik ze. Het is zo'n mooi gezicht, zo'n dikke knuffelbare hommel die op de plantjes duikt!'