12 maart 2021
Geplaatst door TeamKwadijkerpark

In Kwadijk, net boven de N244, ligt Manege de Paardenhof. Het is een aangename, ruime plek voor paard en paardenliefhebber; ook voor liefhebbers in spé. Je bent er van harte welkom, hoe oud je ook bent en hoeveel ervaring je ook hebt. Kinderen kunnen vanaf hun tweede jaar al onder begeleiding komen rijden tijdens de kleuterles op zondag, samen met papa of mama.

Eigenares Yvonne is zelf ook jong begonnen: 'Ik kom uit Amsterdam, geboren en getogen. Een echte stoeptegel. Wij hadden thuis een winkel, een drogisterij. De buurman, hij was groenteman, zei tegen mijn vader: 'stuur haar naar de manege, dan is ze de hele dag zoet.' Dat was het begin. Toen was ik 6.'

Op hun manege stellen eigenaren Yvonne en Marc veiligheid en welzijn boven alles. Ze ontwikkelden een opleidingssysteem waarbij je stapje voor stapje leert, goed met de paarden om te gaan. Net als bij autorijlessen krijg je er les in praktijk en theorie; net als op zwemles kun je diploma's halen waardoor je stijgt in niveau. Heb je alle fases doorlopen dan kun je, zoals Marc altijd gedaan heeft, wedstrijden gaan rijden. Yvonne vat het leerproces samen in een sportieve metafoor: 'meedoen in de paardensport is als deelnemen aan de Tour de France. Eerst fiets je op een driewieler, dan op een fietsje zonder zijwielen. Langzaamaan wordt je beter en beter, je verfijnt je techniek en op een dag rijd je mee in het peloton. Dat driewieleren, fietsen en techniek verfijnen doe je bij ons. Als je toe bent aan het hoogste niveau zul je je eigen paard kiezen en kom je wellicht uit bij Stal Kwadijk, onze buren. Bij ons rijd je elke keer op een ander paard. Het gaat erom dat je leert hoe je op een veilige manier op verschillende paarden kunt rijden.'

De paarden en pony's van de Paardenhof wonen in vrijloopstallen. Ze worden niet in aparte boxen gezet, maar leven (net als in de natuur) in een groep. Ze hebben de vrijheid om zelf te kiezen of ze 'binnen of buiten staan, op stro, op zand of op steen'. Dat is uitzonderlijk in Nederland.

Wanneer Covid luwt kun je zelf het vrijloopstal-gevoel een beetje ervaren. Je kunt zelfs komen logeren (ook mèt paard) in de B&B op het terrein. Tot die tijd is voorzichtigheid geboden. Yvonne: `iedereen mag langskomen. Vroeger kon je gewoon aanwaaien, nu met corona is het beter als je eerst een mailtje stuurt`.