Wim Looijen, Adjunct-Directeur AM Noordwest: ‘Uitdagend om werelden van wonen en zorg bij elkaar te brengen’

‘Klein geluk Kwadijkerpark wordt een uniek gebied. Voorheen waren de werelden van wonen en zorg vaak streng gescheiden in Nederland. Mensen met een beperking woonden apart. In Purmerend wordt dat doorbroken. In de prachtige parkachtige omgeving die nu nog wordt beheerd door de Prinsenstichting vindt straks nieuwbouw plaats voor een groot aantal verschillende doelgroepen. Voor AM als gebiedsontwikkelaar en Rochdale als woningcorporatie is dat een geweldige uitdaging. Wij vinden onderwerpen als inclusiviteit, gelukkig leven en duurzaamheid heel belangrijk. Het zijn thema’s die we bij de ontwikkeling van Klein geluk Kwadijkerpark volop tot uitdrukking kunnen laten komen. De bewoners van de Prinsenstichting blijven op een apart deel van het terrein wonen en tegelijkertijd ontstaat er ruimte voor een gemengd woonprogramma: huur- en koopwoningen in allerlei typen en prijsklassen. Oude en nieuwe bewoners maken samen gebruik van de voorzieningen: dit is echt samen leven. Daarbij wordt het bestaande park zorgvuldig geïntegreerd in de nieuwe landschappelijke opzet. Het ademt straks de sfeer van een vakantiepark, met woningen die qua architectuur aansluiten bij de mooie traditionele Noord-Hollandse bouwwijze die we kennen van Broek in Waterland. Ook duurzaamheid krijgt veel aandacht, onder meer door de toepassing van bodemwarmtepompen voor verwarming en koeling.

De samenwerking die AM en woningcorporatie Rochdale (samen de ontwikkelcombinatie) hebben gesloten met Prinsenstichting en de gemeente Purmerend staat aan de basis van deze gebiedsontwikkeling. Daarin besteden we veel aandacht aan een zorgvuldig participatietraject met alle betrokkenen, zoals de omwonenden, Prinsenstichting en de gemeente. Iedere partij brengt daarbij eigen kennis en ervaring in. Door goed te luisteren en goed samen te werken groeit het draagvlak voor deze ontwikkeling. Met elkaar zijn de kernwaarden voor de ontwikkeling bepaald en vastgelegd in het DNA voor Kwadijkerpark waar alle partijen mee gaan werken. Zo ontstaat een heel bijzondere plek voor alle bewoners van het park.

Inspirerende en duurzame leefomgevingen bedenken en ontwikkelen, dat is de passie van AM. Wij werken samen met belanghebbenden op basis van conceptuele kracht, innovatie en co-creatie. AM legt de lat hoog als het gaat om gebiedsontwikkeling en geeft invulling aan haar missie aan de hand van vijf kernthema’s: healthy urban living, stad- en gebiedsmaker, inclusieve stad, gedurfde duurzaamheid en gelukkig leven. Wij doen dit betrokken, creatief, daadkrachtig, transparant en vol bezieling. Duurzaamheid is daarbij een integraal onderdeel van onze projecten. In samenwerking met overheden, vastgoedbeleggers, woningcorporaties, maatschappelijke organisaties, bewoners en overige vastgoedgebruikers ontstaan hierdoor bijzondere en kwaliteitsrijke gebieden om in te wonen, werken, winkelen en recreëren. AM, onderdeel van Koninklijke BAM Groep, zorgt hiermee voor kwaliteit van ruimte én kwaliteit van leven.