14 augustus 2020
Geplaatst door TeamKwadijkerpark

Op een plek waar je het niet verwacht, op het bedrijventerrein naast Kwadijkerpark, bevindt zich een oase van kunst en creativiteit. In Cultuurhuis Wherelant is iedereen welkom die zich de technieken van het boetseren, edelsmeden, tekenen, schrijven, fotografie, schilderen of toneelspelen eigen wil maken. Gezeten in haar werkkamer, aan de muren de ijlblauwe olieverfschilderijen van een gevorderde cursist, vertelt directeur bestuurder José van den Hurk hoe het komt dat het cultuurhuis zo'n levendige plek is geworden. 'Wij vinden dat kunst en cultuur voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Ieder mens heeft talent. Dat geldt ook voor kwetsbare mensen in de samenleving. Ook voor hen is het een verrijking om zich artistiek te kunnen ontwikkelen.'

José en haar medewerkers steken er veel energie in zoveel mogelijk mensen in Purmerend de kans te geven zich creatief te uiten. Naast de tachtig reguliere cursussen die Cultuurhuis Wherelant jaarlijks aanbiedt geeft het team ook artistieke begeleiding aan mensen die het geld of de mogelijkheid niet hebben om zelfstandig naar het pand aan de Van IJsendijkstraat toe te komen. De docenten ondersteunen mensen met een beperking, ouderen en hun mantelzorgers, revaliderende mensen, mensen met een psychiatrische achtergrond en kinderen die in armoede leven. Ook geven ze les op de scholen van Purmerend; zowel in het basis-, voortgezet-, als het speciaal-onderwijs. 'Bij alles wat we doen gaan we uit van iemands kracht. We zoeken naar wat iemand wèl kan en niet naar wat iemand niet kan. We gaan uit van de gezonde kant van de mens'.

Wie zijn of haar artistieke kant wil ontwikkelen is van harte welkom om zich in te schrijven voor één van de vele cursussen, die gelukkig ook in tijden van Covid gegeven kunnen worden. De leslokalen zijn groot en worden goed geventileerd. Ze zijn ingericht met alle technische gereedschappen die een kunstenaar maar nodig kan hebben. Op 30 augustus organiseert het huis een feestelijke cursusmarkt, waarbij het publiek Corona-proof door het pand geleid wordt. Er zullen werken van cursisten geveild worden; een leuke kans om je thuis te omringen met Purmerendse kunst en een positieve bijdrage te leveren aan de stad. Kan je niet wachten, of houd je liever extra afstand? Op wherelant.nl kan je ook terecht voor thuisopdrachten (#ThuisMetWherelant).