4 november 2020
Geplaatst door TeamKwadijkerpark

Anita de Snaijer begon acht jaar geleden als vrijwilliger bij de Purmerendse Voedselbank, vlakbij bij Kwadijkerpark, in de Koog. Inmiddels is Anita coördinator en regelt ze daarnaast een aantal administratieve zaken.

Anita de Snaijer begon acht jaar geleden als vrijwilliger bij de Purmerendse Voedselbank, vlakbij bij Kwadijkerpark, in de Koog. Inmiddels is Anita coördinator en regelt ze daarnaast een aantal administratieve zaken.

Vol enthousiasme vertelt Anita over haar betrokkenheid bij de Voedselbank. We zitten in het kantoor boven de grote bedrijfshal. De hal staat vol met allerlei voedselproducten – vers en lang houdbaar, maar ook non-food producten als shampoo en wasmiddel. “Elke dag komen er nieuwe producten binnen. Marciano – mede coördinator, red. - zorgt voor de logistiek van de inname en uitgifte van deze producten.”

In huize Snaijer is betrokkenheid bij de Voedselbank a family affair: ook Anita’s man helpt de voedselbank. “Mijn man zorgt voor inzamelingen bij de supermarkt. Tijdens een inzameling vragen we bezoekers om producten te doneren. Het liefst lang houdbare.” De verse producten krijgen ze vaak rechtstreeks van de winkel of leverancier. Misproducties bijvoorbeeld; te rechte bananen of een plastic zakje paprika’s waar op het zakje niet staat dat er paprika’s inzitten. “Hoewel je dat met het blote oog ook wel kan zien, mag het product dan niet meer verkocht worden. Gelukkig zijn wij er erg blij mee!”

In haar tijd bij de Voedselbank heeft Anita meerder bijzondere momenten meegemaakt. “Ik heb een aantal keer gezien dat mensen die eerst klant waren van de Voedselbank later langs kwamen om juist producten te brengen. Dat is toch super!”

Sinds de komst van Covid-19 is er ook voor de Voedselbank veel veranderd, zowel voor het team als voor de klanten. “Hiervoor lunchten we op vrijdag altijd samen met alle vrijwilligers die aanwezig waren bij de uitgifte. Dat gaf echt een teamgevoel. Nu is dat er – logischerwijs – niet meer bij.” De klanten krijgen ten tijde van Corona een van te voren ingepakt voedselpakket. “Eerder stond een van de vrijwilligers bij een uitgifte punt met een bepaald product. De klant liep dan langs en vulde op die manier zijn of haar mandje. Zo ontstond er meer dynamiek tussen vrijwilliger en klant.” Trots vult Anita aan: “Ondanks de restricties en beperkingen hebben we gedurende de gehele Covid-19 periode geen uitgifte gemist!”

Als het aan Anita ligt is ze nog heel lang te vinden bij de Voedselbank. “Ik vind het fantastisch om te doen; het is echt mensenwerk en het geeft voldoening.”