26 mei 2021
Geplaatst door TeamKwadijkerpark

Esports, electronic sports, zijn binnenkort niet meer weg te denken uit de sportwereld en ook niet uit Purmerend. Het gamen heeft een internationale vlucht genomen en dat brengt een hoop positieve ontwikkelingen met zich mee. H20, gelegen te Spinnekop 2, naast de atletiekbaan, toont hoe de gamesport mensen verbindt en hoe gamen kan leiden tot technische innovatie op topniveau.

Een sociale activiteit
Het gebouw van H20 beslaat een oppervlak van 10.000 vierkante meter. Het huist een ontmoetingsplek, café, een trainingslocatie voor gamers, gamemakers en top-gamers, een hub van techbedrijven en een televisie-, streaming- en AR-studio. Dennis Gronert leidt ons rond. 'Sommige mensen hebben bij gamen misschien associaties met eenzaamheid; eenzame, ongezonde jongeren die uren in hun eentje op hun kamer doorbrengen. Dit stigma is eenzijdig en reflecteert niet wat gamen is; gamen heeft veel positieve eigenschappen; het brengt jongeren samen en  is een sociale activiteit geworden. Mensen spelen tegen elkaar, ze ontmoeten elkaar (zowel digitaal als fysiek) en houden daar vriendschappen aan over. Vanuit gaming ontstaan innovaties en ontwikkelingen die onze samenleving raken. Het is uitgegroeid tot een vorm van sport, die wordt gespeeld op topniveau. Het IOC heeft esports opgenomen in het nieuwe programma van de Olympische Spelen'. Om een indruk te geven van de omvang van het fenomeen toont Gronert een filmpje van een afgeladen stadium, pre corona, waarin op wereldklasse wordt gestreden om de hoogste titel. Het publiek volgt het spel live en reageert extatisch wanneer hun helden winnen.

Topsport
Gronert: 'Gamen op topniveau gaat over samenwerken en vereist mentale en fysieke gezondheid . Spelers maken wel vijf aanslagen per seconde. De spellen vragen van spelers dat ze kunnen multitasken: analyseren, strategie bepalen, taken uitvoeren en samenwerken en dat alles tegelijk. Daarvoor moet je goed in je vel zitten.'
Bij H20 trainen jongeren op verschillende niveaus. Er is een gamingclub waar groepen gamers achter rijen computers samen gamen. Van tevoren bepalen ze hun strategie en achteraf evalueren ze het spel. Onder begeleiding verbeteren ze hun samenwerking en hun skills en leren ze op tijd pauze te nemen. De maximale speelduur is drie uur en tussendoor wordt er verlangd om ook fysiek te sporten; dat kan een spelletje op de interactieve wall zijn of gewoon een potje basketball in de gymzaal met een echte bal en baskets.

H20 organiseert intense trainingskampen voor supertalenten, het H20 Esports TOP Talent Program. Gronert: 'De talenten worden intensief begeleid. Tijdens die periode trainen ze niet zozeer de game, alwel de andere elementen van topsport. Topgamers moeten fysiek en mentaal fit zijn. Onze twee founders komen uit de topsport. Zij weten wat er voor nodig is om het elke dag een stapje beter te doen. Dit weekend nog hadden we een sessie waarbij de talenten in een ijsbad gingen. Dat is een oefening in mentale flexibiliteit. Pas als je rust hebt in je hoofd kun je goed presteren.'

Campus
H20 is er niet alleen voor de hypergetalenteerde gamer. Voor iedereen is er iets te doen en ieder is welkom. Studenten van het Horizoncollege en van het Mediacollege Amsterdam krijgen er aanvullende lessen en kunnen hun zelf geprogrammeerde spellen en innovatieve ideeën uitproberen in de televisie-studio of op de interactieve wall. Tech-talenten van allerlei achtergrond komen op de campus in contact met de start-ups en de grotere techbedrijven die op de verschillende verdiepingen zijn gevestigd. Wie nog niet zo veel ervaring heeft met de virtuele gamewereld kan spellen uitproberen in de caféruimte. Gronert: 'We willen fungeren als een campus in dit gebied. De omgeving is er perfect voor. Het is hier heel groen en we zijn omringd door sportvelden: tennis, baseball, rugby, voetbal, atletiek, hockey, korfbal en nog veel meer. We zoeken aansluiting bij de sportverenigingen, zien dat technologie sport en de verenigingen kan ondersteunen. We willen dat het een autoluw gebied wordt en dat mensen elkaar kunnen ontmoeten, daar is het ons om te doen. Ontmoetingen tussen talenten stimuleren innovatie, nieuwe denkbeelden en leiden tot beter onderwijs en onderzoek. Er is hier in Nederland veel talent. Als het lukt om dat talent hier te houden geeft dat een aantrekkelijk economisch klimaat. Het trekt bedrijvigheid aan en zorgt voor toename van het bruto regionaal product. De sub-top van de gamers heeft skills die innovaties in het bedrijfsleven helpen versnellen. Nederland heeft de mogelijkheden en het klimaat om zich internationaal op de kaart te zetten. Dat is één van de redenen geweest om hier te starten. H20 kan het nationaal trainingscentrum van de esports worden.'