18 maart 2021
Geplaatst door TeamKwadijkerpark

Banketbakkerij Mastenbroek is sinds decennia een begrip in Purmerend en omstreken. Heb je iets te vieren, dan ga je naar één van de vier winkels van Gerard en Antoinette, waar het ruikt naar vers gebakken gevulde koeken, appelkanjers en chocola.

In de grote bakkerij op industrieterrein de Koog zit Antoinette achter haar bureau. Samen met haar man Gerard runt zij het bedrijf dat ze éénendertig jaar geleden overnamen van Gerards vader Piet. Antoinette zorgt voor de administratie, facturatie, personeelszaken en de website. Zij is het bovendien, die de doorzichtige doosjes strikt met daarin alles wat feestelijk is: bonbons, petit fours, paaseieren, chocolade herfstblaadjes en marsepeinen varkentjes. Aan vrije dagen lijkt ze niet te doen: 'ik woon achter de winkel in Edam, die is ook op zondag open. Daar ben ik vaak te vinden. Even helpen als het druk is, even zien of alles goed loopt.'

Het kantoor van Antoinette kijkt uit over de banketbakkerij: 'alles wat we verkopen maken we hier'. Dat geldt ook de Mastenbroek-klassieker, al sinds de oprichting in '58 een hit; het hazelaartje. 'Daar verkopen we er ongelooflijk veel van. Het is geen gebakje, het is geen koek, maar het is wel een leuke traktatie.' Een andere evergreen is het saucijzenbroodje. Daarin zit kalfsvlees, geen varkensvlees. Bij het ontwikkelen van nieuwe producten volgen ze altijd hun eigen intuïtie, ze laten zich niet leiden door hypes. Antoinette: 'op het moment zien we dat Corona van invloed is op de bestellingen. Mensen mogen maar met één of twee samen zijn en dat maakt dat ze kiezen voor kleiner gebak. Bovendien zijn ze zich meer bewust van wat ze in hun mond stoppen.' Met die kennis in gedachten hebben ze de eerste stappen gezet in de ontwikkeling van vegan producten, zoals de blueberry vegan cake. Intussen loopt het werk in de winkels en dus in de bakkerij op volle toeren door. 'We zien dat mensen voor een echte traktatie toch liever naar ons komen dan dat ze naar de supermarkt gaan. Dat klopt ook, want het gebak van de supermarkt is helemaal niet voordeliger. Als je daar een halve vlaai koopt ben je 5,95 tot wel 6,50 kwijt. Bij ons heb je een hele vlaai voor 10 euro.'

Het kantoor van Antoinette kijkt uit op de afdeling 'nat'. 'Nat' maakt het gebak waar water of slagroom aan te pas komt, denk aan roomsoezen, slagroomtaarten en tompoezen. In het naastgelegen 'droog' staan koeken en cakes in ovens waarvan de bakplaten ronddraaien zodat alles gelijkmatig bakt. Achterin het gebouw bevindt zich de chocolaterie. Machines houden er drie soorten chocolade op de ideale verwerkingstemperatuur. De werkbanken en rekken staan vol geurige bonbons en chocoladefiguren die tot in detail zijn uitgewerkt.

Zou je zelf wel eens achter de schermen willen kijken?
Medewerkers Stefanie en Maikel posten regelmatig filmpjes op Mastenbroek's website en instagram waarin je tot in detail kunt zien hoe de bakkers werken. Je volgt er het pad van de Mastenbroek-bonbon bijvoorbeeld, of de totstandkoming van vijftien soorten banketbakkers-ijs. Een aanrader voor amateurbakkers -en snoepers.