24 februari 2020
Geplaatst door TeamKwadijkerpark

De Koemarkt in Purmerend is voor velen een begrip om in het weekend uit te gaan, voor anderen dé plek om lekker een hapje te eten en te genieten bij de diverse horecagelegenhedenop het plein. Ook vinden er, met name in de zomermaanden, veel evenementen plaats.

Het plein dateert van 1645 toen de Staten van Holland en West Friesland toestemming kregen om de stad voor de vijfde maal uit te breiden. Eén van de uitbreidingen vond plaats waar de huidige Koemarkt ligt. Het oorspronkelijke plein was een vlak marktveld, voorzien van verticale palen waar het vee aan kon worden vastgemaakt. In 2009 is de koemarkt opnieuw ingericht. Met een fraai kunstwerk van Hans Kuyper en de terrassen van de rond het plein gesitueerde horeca vormt de Koemarkt het uitgaanscentrum van Purmerend. 

De beeldengroep van kunstenaar Kans Kuyper roept herinneringen op aan de voormalige veemarkt op dit plein en dient als ontmoetingsplek. Het merendeel van de panden op de koemarkt zijn monumentale panden. Deze panden hebben stuk voor stuk karakteristieke gevels, zoals een klokgevels, lijstgevels en puntgevels.