• Blog
  • 2 september 2024
  • Geplaatst door TeamKwadijkerpark

Duurzame dinsdag: wat betekent duurzaam(heid) voor jou?

Duurzame Dinsdag is een jaarlijks evenement dat plaatsvindt op de eerste dinsdag van september. Op deze dag krijgen duurzame ideeën en initiatieven een podium in politiek Den Haag met het doel om innovatieve oplossingen voor maatschappelijke en milieuproblemen zichtbaar te maken en te bespreken met beleidsmakers. Maar wat betekent duurzaamheid voor jou?

Duurzame contacten

Duurzaam betekent ook langdurige, kostbare en blijvende contacten. Contacten met uw familie, buren, vrienden. Een stevige basis in uw sociale omgeving. 

Je familie, buur of vriend ontzorgen tijdens ziekte of drukte; zet die gezonde maaltijd op tafel, laat de hond uit of doe de was. Het hoeven geen grootse dingen te zijn om iemand te ontlasten en contact te onderhouden. 

Duurzame materialen en de natuur

Tijdens het productieproces van een product wordt gekeken of het product een lange levensduur heeft en niet te belastend is voor de natuur. Kunnen materialen worden hergebruikt? En denk eens aan de aanplantplicht; voor elke gekapte boom moet er een nieuwe boom worden geplant.

Door het gebruik van materialen wordt de levensduur van een product verlengd waardoor deze ‘levensloopbestendig’ is; een product gaat jaren langer mee en gaat soms over op de volgende generatie. Ook het hergebruiken van producten (circulair) wordt steeds meer ingezet waardoor de natuur minder belast wordt. 

AM en een duurzame leefomgeving

AM streeft naar het creëren van een duurzame leefomgeving zowel in als om het huis om zo tegelijkertijd de klimaatveranderingen tegen te gaan. 

Een woning, tuin, buurt of wijk zodanig ordenen, inrichten en beheren dat de gebruikswaarde (functie), belevingswaarde (vorm) en de toekomstwaarde (tijd) worden verhoogd. Dat is waar het bij duurzaam ontwikkelen en bouwen om draait. 

Koffer met duurzame ideeën

Tijdens Duurzame Dinsdag wordt een speciale koffer met honderden duurzame ideeën overhandigd aan een bewindspersoon, in dit geval aan de Minister voor Klimaat en Energie, Rob Jetten. Ben je benieuwd naar alle duurzame ideeën en initiatieven? Ga voor meer informatie naar www.duurzamedinsdag.nl.

Deel
Gekopieerd!