logo
  • Blog
  • 14 december 2020
  • Geplaatst door TeamKwadijkerpark

Wist je dat...

... een boom zelden overlijdt vanwege leeftijd? Het Kwadijkerpark staat vol met bomen. Deze goed verzorgde bomen maken het park zo bijzonder. Maar wist je dat een boom zelden overlijdt vanwege leeftijd?

De cyclus van een boom is als volgt: een boom groeit door totdat hij op zijn maximale formaat en conditie is. Vanaf het moment dat dit punt bereikt is, takelt hij af. Een boom doet dat door zichzelf kleiner te maken; door zware takken af te stoten bijvoorbeeld en dichter bij de stam weer nieuwe loten te vormen. Op deze manier blijft de boom - ondanks de aftakeling - nog gezond in leven. Eigenlijk een heel mooi systeem; de boom neemt enkel mechanische maatregelen om zichzelf minder te belasten.

Zo klinkt het bijna alsof een boom niet doodgaat aan ouderdom? Dit zou in principe best wel eens het geval kunnen zijn. Neem als voorbeeld De 1000-jarige Lindeboom, welke volgens deskundigen – de naam verraadt het al – duizend jaar oud moet zijn. De bijzondere boom staat in Heede (Duitsland), net over de grens van Groningen. Deze lindeboom werd al duizend jaar geleden genoemd in de literatuur als bijzondere boom, en staat nu nog steeds op dezelfde plek.

Genetisch gezien is dit nog steeds dezelfde boom als duizend jaar geleden, maar qua uiterlijk is hij wel veranderd. Vroeger was de boom bijvoorbeeld groter in omvang. Vaak zie je dat uit levende delen van de bast weer nieuwe stammen ontstaan. 

Door het ‘doorgroeien’ van een boom overlijdt deze dus eigenlijk zelden vanwege zijn leeftijd, maar zijn ziektes vrijwel altijd de ‘dooddoener’.

Deel
Gekopieerd!