Of je nu starter, jong gezin, doorstromer, gesetteld bent of op zoek bent naar een woning waar je zorgeloos kunt genieten van je welverdiende pensioen. In Kwadijkerpark ontstaat een fijn en gemoedelijk woongebied waar je de ruimte hebt voor jezelf en (klein)kinderen veilig en ontspannen kunnen opgroeien. De bewoners die zich hier het meeste thuis voelen, hebben een open karakter, zoeken bij tijd en wijle verbinding en houden van duurzaamheid. Overeenkomstig is de wens om te leven in de natuur en de hechting van waarde aan solidariteit. Het ongedwongen ‘samengevoel’.

Naast de bestaande woningen van de Prinsenstichting komt in Kwadijkerpark tussen het bestaande groen een rijke mix van 340 duurzame en bijna energieneutrale koopwoningen (BENG) en (sociale) huurwoningen. De koopwoningen voor de vrije sector bestaan uit 72 twee-onder-een-kapwoningen, 28 future livingwoningen (levensloopbestendig), 138 eengezinswoningen en 2 reeds bestaande woningen. 

Klassieke en moderne eengezinswoningen

De eengezinswoningen Bandwilg, Boswilg en Laurierwilg zijn ideale woningen voor gezinnen met drie slaapkamers op de eerste verdieping en nog een slaapkamer op zolder. De woningen, ontworpen in de stijl van Broek in Waterland, komen in drie varianten beschikbaar: klassiek, modern en modern-klassiek. Iedere woning heeft een mooie tuin of royaal eigen terras, zodat je naast de gezelligheid van gemeenschappelijke ontmoetingsplaatsen ook volop privacy ervaart. Daarbij is het park natuurlijk ook ideaal voor kinderen om vrij en veilig te spelen.

 

Ruime twee-onder-een-kapwoningen

De diverse twee-onder-een-kapwoningen, Watercipres en Waterlinde, zijn ruim opgezet met veel licht en ruimte in de woningen. Ze zijn ontworpen als een eigentijdse vertaling van de architectonische typologie van Broek in Waterland. De materialen zijn als vanzelfsprekend duurzaam, waarbij het lijstwerk evenals de houten en bakstenen gevelbekleding de woningen een rijke uitstraling geven.

Future living woningen

Bij de levensloopbestendige woningen is het hele woonprogramma – van badkamer, inloopkast slaapkamer, royale keuken en woonkamer – op de begane grond gerealiseerd. Ook zijn er op de verdieping twee slaapkamers met een kleine badkamer – ideaal om nu nog zelf te slapen of straks voor de (klein)kinderen of gasten. Toegankelijk, veilig en comfortabel wonen is het uitgangspunt.

Sociale huurwoningen

De 100 sociale huurwoningen zijn onderverdeeld in 89 appartementen (twee-, drie-, of vierkamerappartementen) en 11 eengezinswoningen, waarvan 40 sociale huurwoningen bestemd zijn voor speciale doelgroepen uit Purmerend.

Langs de randen van het park komen vier sociale huurappartementengebouwen van drie en vier lagen hoog. Twee gebouwen zijn ontworpen in een statige Beemster-stijl van kloeke stenen gebouwen met een schilddak. De andere twee gebouwen krijgen de stijl van de regio met veelvuldig gebruik van hout en glas. Alle vier een prachtige toevoeging aan het geheel.

De fraaie eengezinswoningen komen eveneens in het park tussen het bestaande groen en krijgen dezelfde sfeervolle uitstraling. Ook deze woningen zijn ideaal voor gezinnen met kinderen, die in het park volop mogelijkheden hebben om vrij te spelen.

Volop aandacht voor duurzaamheid

De verschillende woningen zijn gasloos en krijgen een duurzame uitvoering. Ook zijn ze voorzien van vloerverwarming op de begane grond en eerste verdieping; in de zomer is er de mogelijkheid tot koeling. Ideaal en aansluitend op deze tijd.

Ik was meteen enthousiast toen ik hoorde over de mogelijkheid woningen te ontwerpen voor Kwadijkerpark. Zelden krijg je de kans woningen te ontwerpen die zo’n sterke en directe relatie aangaan met het groen. Dit is echt een unieke opgave en dat vind ik gaaf.
Patriek Duisdecker, architect en directeur van FKG architecten aan de Zaan.