21 maart 2021
Geplaatst door TeamKwadijkerpark

Floor Volker is JOGG-regisseur bij Stichting Spurd. Spurd houdt zich bezig met bevorderen van brede gezonde leefstijl en specifiek sport en JOGG staat voor Gezonde Jeugd Gezonde Toekomst. In haar werk helpt ze jong Purmerend om gezonde keuzes te maken. Haar nieuwste initiatief is de Baby Groente Tas.

Gezonde omgeving
Veel mensen in Nederland houden er een ongezonde levensstijl op na. 'In heel Nederland schommelt het aantal mensen dat de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten eet rond de tien procent. Het aantal mensen dat te weinig beweegt is ook enorm.' Volker probeert dit te veranderen door gezonde keuzes aan te bieden in de stad. 'Vroeger dachten we dat we individuen moesten veranderen. We probeerden mensen weerbaar te maken. Campagnes werden opgezet ,als: 'ik pak de fiets!' of 'ik eet gezond!' Dat soort dingen. Inmiddels weten we dat bijna niemand dat kan; gezond leven op een ongezonde plek. We zijn omgeven door auto's en mobiele telefoons en ongezond voedsel en we kunnen er eigenlijk geen weerstand aan bieden. Hoog- of laagopgeleid: iedereen vindt dat te moeilijk.' In de omgeving ligt dus het probleem; maar ook de oplossing. Volker: 'met mijn werk verander ik omgevingen. Ik creëer gezonde eilandjes. De basisscholen en middelbare scholen, sportkantines en kinderdagverblijven van Purmerend help ik te maken tot plekken waar gezond wordt gegeten en waar veel aandacht is voor bewegen.'
De programma's die Volker bedenkt zijn praktisch van aard. Ze draaien niet zozeer om het geven van voorlichting, maar bieden iets aan. Een voorbeeld: om kinderen te stimuleren water te drinken worden alle kinderen op scholen in Purmerend die kiezen voor water beloond met een Dopper-fles. 'Dan zien we dat 80% van de kinderen die fles zo graag wil, dat ze kiezen voor water. Zo verander je de omgeving en doorbreek je de gewoonte van het drinken van pakjes en andere zoete dingen.'   


Jong beginnen
Gewoontepatronen zijn hardnekkig. Het is moeilijk om ongezonde gewoontes te stoppen, maar ook gezonde routines kunnen ijzersterk zijn. 'Als je een kind gezonde patronen aanleert heeft het daar een heel leven wat aan.' Vanuit deze gedachte initieerde Volker de Baby Groente Tas, gericht op kinderen in de leeftijd van 0 tot 3 jaar.
Volker probeert om een aantal redenen te stimuleren dat ouders al op jonge leeftijd groeten geven aan hun kinderen. 'Een baby heeft nog geen smaak-voorkeuren. Alle smaken die je leert tussen 4 en 12 maanden komen op je harde schijf terecht. Die lust je je hele leven.' Bovendien heeft een jong kind nog weinig slechte gewoonten ontwikkeld en de patronen die het heeft zijn goed bij te sturen. 'Je zou het de meest rendabele levensfase kunnen noemen: elke Euro die we investeren in het aanleren van gezonde gewoontes aan kinderen van 0 tot 4 jaar (of eigenlijk: vanaf de zwangerschap tot 4 jaar) betaalt zich 3 keer terug.' Derde reden is dat vroeg beginnen cruciaal is om overgewicht op latere leeftijden te voorkomen. 'In de leeftijd van 0 tot 3 jaar legt het lichaam het aantal vetcellen vast dat het later nodig denk te hebben. Eet een klein kind veel suiker en vet, dan maakt het lichaam extra vetcellen aan heeft het de potentie om later te zwaar te worden.' De eerste levensfase is overigens niet alleen belangrijk voor de lichamelijke gezondheid van een kind. 'Ook in de sociaal-emotionele ontwikkeling is het een cruciale fase. Het landelijk programma 'Kansrijke start' richt zich hier op. Eigenlijk is investeren in een goed begin op alle vlakken een goed idee.'

 

De Baby Groente Tas
Bij wijze van proef deelt de gemeente de Baby Groente Tas uit aan 250 gezinnen in Purmerend en de Beemster. In de tas zitten groenten en recepten. Bij de eerste tas zitten ook een blender en invriesbakjes. Het idee is dat gezinnen voor de week vooruit koken, pureren en invriezen. Ook wie geen groententas ontvangt, kan thuis met groenten en staafmixer aan de slag. Op de de website lees je hier alles over.

Volker geeft alvast een paar tips: 'Exposure is belangrijk. Hiermee bedoel ik dat je de groenten op verschillende dagen moet blijven aanbieden, ook als het kind de lippen stijf op elkaar houdt. Ouders geven te snel op: 'mijn kind lust dit niet, dus ik geef het niet meer'. Dat moet je nooit doen. Je moet nooit pushen natuurlijk, maar als je het op andere dagen opnieuw probeert zal het uiteindelijk lukken.' Een tweede tip: variatie. 'Je denkt al snel: 'worteltjes en broccoli lust hij, dus dat geeft ik vaak'. Natuurlijk is het goed als een kind vaak groenten eet, maar zorg er ook voor dat het een spectrum aan soorten leert kennen.'  Tip 3: 'Wat vaak gebeurt is dat kinderen te weinig trek hebben als ze aan groenten beginnen, omdat ze tussendoortjes hebben gehad. Die hebben ze helemaal niet nodig. Door de snacks zitten kinderen om 5 uur 's middags vaak al aan hun maximum in te nemen calorieën'. Let ook op het eten dat je geeft ná de groenten. 'Ouders zijn bang dat hun kind te weinig eet. Als ze de groenten niet nemen, geven ze dan toch maar wat fruit of een boterham. In een mum van tijd weet zo'n kind: 'als ik geen groenten eet krijg ik toch wel wat anders'. Dan zal het geen groente leren eten.'
 

Ben of heb je geen baby, maar wil je zelf graag gezonder leven? Er zijn meerdere initiatieven in en rond Purmerend die zich bezig houden met het stimuleren van een gezonde levensstijl. Kijk eens bij Dat Lust Ik wel of op de site van Proevkantoor. En natuurlijk Spurd.