1 juli 2021
Geplaatst door TeamKwadijkerpark

Ben je op zoek naar een aangename groen plek om je picknick-kleedje uit te rollen? Om de hond even lekker te laten rennen en snuffelen? Wil je de kinderen iets leren over de natuur? Zin in een festival? In Purmerend kun je, naast in Kwadijkerpark, op heel wat groene plekken terecht. We gaan op stap in een bos, een park en een tuin.   

 

Purmerbos

In het oosten van Purmerend ligt het Purmerbos. Het is een stilte -en natuurbos, dat beheerd wordt door Staatsbosbeheer. De bomen zijn er ongeveer even oud als die Kwadijkerpark; eind jaren '80 werden ze geplant. Inmiddels is het een gebied vol leven, waar je het hele jaar door flinke wandelingen kunt maken over slingerende paden. Wandelnetwerk Noord-Holland heeft een paar wandelingen in het gebied uitgezet over verharde en onverharde paden. Hun 'Wheelproof'-route is toegankelijk voor rolstoel en kinderwagen. De 'bukken-voor-golfballetjes'- route voert langs de rand van het bos, dat grenst aan een golfbaan. Voor kinderen is het Purmerbos extra speciaal; ze kunnen op zoek naar kabouters. Ga naar de VVV in de winkel van het Purmerends Museum voor de route met opdrachten en een rode kaboutermuts.

 

Het Leeghwaterpark

Dit stadspark is vernoemd naar Jan Adriaanszoon Leeghwater. Tijdens het droogmalen van De Beemster speelde hij een belangrijke rol en daarom kom je zijn naam regelmatig tegen in de regio. In het park staat het Leeghwaterbad, ook dit zwembad is naar hem vernoemd. Het park is, net als Kwadijkerpark, aangelegd in de Engelse landschapsstijl met kronkelpaden, waterpartijen en een diversiteit aan bomen. Andere groene parken waar het fijn wandelen en sporten is zijn: het Gorsebos, de Driegang, het Karekietpark, het Kooimanpark  en de Uitvlugt.

 

De Heemtuin

Een Heemtuin is een plek waar je inheemse planten (planten die van oorsprong in de regio voor komen) kunt zien. In de Heemtuin De Dwarsgouw, gelegen aan Trimpad 4, staan echte Waterlandse planten, zoals de wateraardbei, de rietorchis en de zwanebloem, naast elkaar in een moeras-achtige tuin. Je ziet er ook dieren die eigen zijn aan het gebied, want die trekken de planten aan. De Dwarsgouw heeft leuke buren: het kinderparadijs van Clup Welzijn. Hier kunnen kinderen veilig in de buitenlucht spelen.