27 mei 2021
Geplaatst door TeamKwadijkerpark

In Purmerend wordt veel gesport. In de omgeving van Kwadijkerpark kun je atletiek beoefenen, (zaal)voetballen, judoën, skeeleren, wielrennen, tennissen, jeu de boules spelen, gamen, badmintonnen, dammen, dansen, paaldansen, zwemmen, korfballen, fitnessen, hockeyen, handboogschieten, honk-en softballen, kickboksen, paardrijden, volleyballen, duiken, schaatsen, schermen, tafeltennissen en turnen. Je kan er doen aan yoga, karate, teakwondo en: aan rugby. We spreken Thom Dirks over deze stoere sport. Hoe kwam hij bij rugby terecht? En kunnen wij ook meetrainen?

Vrijwillig
Minstens drie keer per week is Dirks te vinden op de velden van Rugby Club Waterland, in de van IJsendijkstraat. Hij speelt er in het eerste team van de 'heren senioren' en is lid van de Technische Commissie. Dit is een vrijwillige functie. De commissie zorgt dat de teams kunnen trainen en spelen. Ze regelen het rooster van de trainers en adviseren het bestuur over deelname aan competities en het aantrekken van buitenlandse spelers. Ze beramen zich op de visie van de club en helpen trainers die door willen groeien stappen te zetten richting het behalen van hun trainerscertificaat.

Intense sport
Rugby is een intense sport. 'Voordat ik met rugby begon had ik al een paar andere redelijk harde sporten gedaan. Ik was keeper bij een hockeyteam geweest en ik speelde ice-hockey. Het fysieke van deze sporten trekt me aan. Rugby is een krachtmeting. Het gaat om snelheid en kracht en het gaat om kameraadschap. Je moet het samen doen.' Hoewel het er ruig aan toe kan gaan op het veld ('T is even wennen, want zodra je de bal hebt kan je getackeld worden. Degene die voor je staat kan je neerhalen.') hoef je voor rugby geen boom van een vent of vrouw te zijn om mee te spelen. Dirks: 'Het maakt niet uit hoe breed, zwaar of lang je bent; iedereen kan de sport doen. De wat sterkere, bredere, zwaardere types worden vaak ingezet bij de voorwaartsen, de aanvallers. De lichtere types spelen in de achterhoede, waarin veel gerend moet worden.' Mensen met een fysieke beperking kunnen helaas niet rugbyen in Purmerend, maar er is wel een club in Amsterdam, de Amsterdam Terminators, waar quadrugby (de rolstoelvariant) gespeeld wordt.

Kameraadschap
Nieuwe leden, jong en oud, zijn altijd welkom bij Rugby Club Waterland. Dirks 'Neem gewoon contact op en kom lekker meetrainen.' Kinderen en jongeren kunnen een tijdje op proef komen met de sportpas van Spurd. 'Je begint bij ons met trainingen. Die beginnen met een warming-up en daarna oefen je de technieken, zoals het naar achteren passen van de bal. Je wordt ingedeeld in een team dat bij je past wat betreft leeftijd en ervaring. Na een tijdje kun je wedstrijden gaan spelen.' Dirks benadrukt dat rugby gaat over kameraadschap: 'Doe lekker mee. Laat alles op je afkomen. Je wordt altijd opgevangen. Mensen geven je advies en nemen je mee in het spel. Je bent niet alleen. Je bent er voor elkaar.'
 

copyright foto: Niels van Kesteren