19 mei 2021
Geplaatst door TeamKwadijkerpark

Hoe lang geleden zijn de oceanen ontstaan? Op bedrijventerrein De Koog, boven de carwash, wordt deze vraag elke dag wel een paar keer beantwoord. Groepjes kinderen (en soms ook hun ouders) lossen spelenderwijs raadseltjes op in de Kids Safety Escaperoom. Wanneer alle mysteries zijn ontrafeld gaat de deur van de escaperoom weer open.

Voor kinderen
'Ik vind escaperooms zelf heel leuk om te doen. Ik heb er heel wat gedaan met mijn vrienden.' zegt Roy Stravers, eigenaar van Kids Safety Escaperoom. 'Ik haal soms inspiratie uit mijn ervaringen, maar de meeste ideeën halen het niet. Voor kinderen werkt het toch echt anders dan voor volwassenen. De deur bijvoorbeeld; we overleggen altijd even van tevoren of die slot gaat of niet, want voor sommige kinderen is een gesloten deur te spannend. We vinden het belangrijk dat ze zich veilig weten en dat ze zich goed voelen. Daarom hebben we safety, veiligheid, in onze naam. De groepjes die we hier ontvangen vinden het vooral leuk om samen spelletjes te doen in zo'n bijzondere kamer en om leuke dingen te ontdekken.'  

Stravers begon als oproepkracht. 'Mijn moeder wees me op de baan. Ik deed al veel escaperooms, houd van spelletjes en werk graag met kinderen en dus meldde ik me aan.' Na zijn studie Sportkunde nam hij het bedrijf over. 'Ik werkte hier toen twee jaar. Tijdens mijn studie had ik me verdiept in de evenementen-kant van de sport en heb ik een extra cursus evenementenorganisatie op HBO-niveau gedaan. Ik zag een uitdaging in het runnen van dit bedrijf, dus toen ik de kans kreeg heb ik het overgenomen.'


Spelletjes
Kinderen vanaf 6 jaar kunnen hun avonturen beleven in drie verschillende kamers, met elk een eigen thema: Glow in the Dark, de Toverkamer en de Jungle. De kamers verschillen in sfeer en hebben elk unieke opdrachten. In de  Glow in the Dark- kamer waan je je in de diepe zee, met zeemeerminnen en kwallen. Dit is die kamer waar het briefje ligt met de vraag hoe lang geleden de oceanen zijn ontstaan. Stravers: 'Kinderen komen voor de spelletjes. Het belangrijkst is dat ze het leuk vinden. Ik probeer altijd iets leerzaams in de opdrachten te verstoppen; een rekensommetje of wat topografie. Zo leren ze ongemerkt iets nieuws.'Samenwerken
Escaperooms gaan ook over samenwerken. Elke kamer biedt een mix van raadseltjes die kinderen zelfstandig op kunnen lossen en opdrachten die ze met zijn allen moeten doen. Alleen als er wordt samengewerkt kan de groep door naar het volgende onderdeel van het spel. 'Vaak wordt het door een groepje van 3 tot 8 kinderen gespeeld. Het komt ook voor dat een gezin een escaperoom doet. Ouders zijn verbaasd te ervaren hoeveel hun kind weet en ziet; kinderen zien dingen die volwassenen niet opmerken. De kinderen op hun beurt zijn onder de indruk van de snelheid waarmee hun ouders de moeilijkere opdrachten tot een goed einde brengen. Een gezin werkt bij ons echt samen.'  

Voor iedereen
Ook voor volwassenen zijn er opties voor escape-ervaringen in Purmerend en omgeving. Op de Weerwal bijvoorbeeld zit Best Escape Purmerend, waar je een bank kan kraken of zo snel mogelijk een bom onschadelijk moet maken. Stravers, intussen, werkt een plan uit voor een nieuwe kamer, met een nieuw thema. Wat zal het zijn?