31 mei 2021
Geplaatst door dewi

Stel, je gaat op vakantie. Je checkt in bij een hotel. Je ploft neer op het bed. Waar kijk je vanaf je kamer het liefst op uit? Een rotonde vol verkeer of een plein met bomen en planten? Grote kans dat je het laatste kiest. Instinctief weten we: groen is gezond.

Wetenschap
Groen is gezond, daar is ook de wetenschap het over eens. 'Natuur heeft een positief effect op de hartslag, de bloeddruk en het stresshormoon cortisol', aldus omgevingspsycholoog en hoogleraar natuurbeleving Dr. Agnes van den Berg in het RD van 3 juli 2019. Onderzoekers van de Universiteit van Exeter, in Engeland, voegen daar positieve effecten op de geestelijke gezondheid aan toe. Gedurende een periode van vijf jaar volgden ze mensen die van de stad naar het platteland verhuisden. Ze vergeleken hun gezondheid met die van de mensen die in de stad gebleven waren. Hun conclusie: 'Groene plekken in dorpen en steden bevorderen de geestelijke gezondheid van mensen significant en het effect houdt lang aan'.

Bosbaden
Gezond of niet, veel mensen houden van een dagje natuur. En het is hip. Steeds meer mensen doen aan 'bosbaden'. Vanuit het Scandinavische idee van  'Friluftsliv', oftewel 'leven in de open lucht' of de Japanse filosofie van Shinrin-yoku ('baden in het bos') bewegen mensen zich mindful door de Nederlandse bossen en parken. Men zoekt naar naar eetbare paddenstoelen en bessen. Er wordt languit gelegen in het zachte mos. Bomen worden beklommen, insekten en vogels worden uitgebreid geobserveerd. Een bosbader laaft zich aan de natuurlijke omgeving, via alle zintuigen laadt men zich op aan het groen.
 

Geïnspireerd geraakt door al die groene gedachten?

Lees over de bevindingen van de Universiteit van Wageningen

Of over het Japanse of Scandinavische bosbaden

of neem een hortensia in huis!